Volgens de VIB kenmerkt de isolatiebranche zich als innovatieve sector. In deze uitgave van Isolatie Magazine alvast een voorproefje wat er de komende tijd komen gaat zoals een isolatie app, geautomatiseerde plaatbewerking, 3D inmeten en proces digitalisering.
PrefApp
Een van de bedrijven die Isolatie Magazine sprak is Bilfinger Industrial Services. Dit bedrijf is continu bezig met innoveren op het gebied van processen en producten. Op het gebied van isolatie heeft Bilfinger een aantal belangrijke innovaties ontwikkeld en een digitaliseringslag gemaakt. Op het gebied van digitalisatie heeft ahet bedrijf de Insulation PrefApp ontwikkeld voor het tekenen van prefab isolatie voor o.a. leidingwerk. Met deze digitale applicatie worden prefab tekeningen gestandaardiseerd en geoptimaliseerd. Voordat de digitale applicatie er was, gingen opmeters met een rolmaat, pen en papier het veld in om de tekeningen te maken. Op basis van die tekening werden in het Prefab Center in Roosendaal vormstukken gemaakt, die vervolgens door een installatiemonteur op locatie werden aangebracht. Bastiaan Spoelstra (directeur Digitalisering & Innovatie): “We zagen dat elke opmeter op zijn eigen manier opmeet en tekeningen maakt. Standaardisatie hiervan is een belangrijk onderdeel om verdere efficiency te realiseren. Nu gaat de opmeter met een tablet het veld in waarbij de opmeter op een tablet de tekening maakt. De uiteindelijke tekening kan meteen digitaal naar Roosendaal worden gestuurd, waar het plaatwerk op maat wordt gemaakt. De installatiemonteur krijgt de vormstukken vervolgens als een bouwpakket met tekening geleverd op de site en kan aan de slag met de montage. “Met de app optimaliseren we het hele proces en borgen we de kwaliteit.’Een groot pilotproject in Arnhem is inmiddels afgerond. Op basis van tweehonderd isometrieën is isolatiebeplating voor leidingwerk met behulp van de digitale applicatie opgemeten, gemaakt en gemonteerd. Hier ging het om nieuwbouw, maar de app is ook te gebruiken bij bestaande bouw.” Bilfinger gaat de PrefApp nu site voor site uitrollen in Nederland en België.
“Daarnaast hebben we IsoScan. Dit is een methode waarmee met behulp een thermische camera een scan wordt gemaakt van de huidige kwaliteit van de isolatie. Daarna worden zowel de besparingsmogelijkheden als de bijbehorende investeringskosten in beeld gebracht.”
Insulation App
Als vervolg op de PrefApp, heeft Bilfinger Industrial Services een Insulation App ontwikkeld.
Bilfinger werkt op locatie bij haar klant en werkt normaliter met papieren werkbonnen. Dankzij deze Insulation App zijn papieren werkbonnen verleden tijd. “Bij de ontwikkeling van de App zijn onze voormannen en medewerkers nauw betrokken”, vertelt Albert Elzinga Teamleader D&I binnen Bilfinger. “We zijn met deze mensen in gesprek gaan over de huidige manier van werken met de papieren werkbonnen en welke functie zij graag in een digitale versie zouden willen hebben. Op basis hiervan hebben we een mock-up laten ontwikkelen, die ze vervolgens konden testen op hun smartphone of tablet. Aan de hand van de feedback die we kregen, is de app bouwer in verschillende stappen aan de slag gegaan en er tussentijds werd gekeken of we op het goede spoor zaten. We zitten nu in fase dat de Insulation App, na testen op onze afdeling gebruiksklaar is, en de komende tijd op een relatief kleine locatie in de praktijk getest zal worden. In de loop van het jaar willen we de App verder uitrollen”, aldus Elzinga. De Insulation App kan geïnstalleerd worden op een Android smartphone of tablet. In deze app zijn mogelijkheden om foto’s en bijlagen toe te voegen evenals de items omtrent het isolatiewerk wat is uitgevoerd. Hierdoor wordt alle informatie over een bepaald project opgeslagen in een digitaal dossier. “De voortgang van een project is daardoor erg overzichtelijk. Op de wat langere termijn willen we de Insulation App koppelen aan onze Client Portal. Met dit klantsysteem kunnen klanten via een eigen login online alle relevante data inzien rondom de projecten van Bilfinger op hun site.”
Isolatietechnologie en energiebesparing
Digitalisering en energiebesparing: Dat is de boodschap die Markus Biland van Mabi wil uitdragen. “In de toekomst wordt het steeds belangrijker om verantwoord met de beschikbare grondstoffen om te gaan en energie te besparen. De isolatie-industrie kan hier een duidelijke leidersrol spelen en zich strategisch goed positioneren.” Digitalisering en automatisering in de isolatietechnologie gaan volgens Biland daarin een steeds belangrijker rol spelen en zullen in de toekomst het concurrentievoordeel bepalen van innovatieve bedrijven. De basis hiervoor is een effectieve planning van de productiecapaciteiten met als doel maximaal gebruik te maken van de machines en deze zo snel mogelijk bij de klant af te leveren. Het begint met de planning van nieuwe projecten en gaat verder met revisiewerk. Hier worden de nieuwe digitale meetsystemen gebruikt. Dit scheelt veel tijd voor de individuele gebruiker en maakt het werk veel gemakkelijker. Met state-of-the-art technologie kunnen de gegevens direct worden ingelezen op de nieuwste plaatbewerkingsmachines en kan de productie starten. Het is nog steeds mogelijk om de gegevens vooraf op kantoor te controleren. Afhankelijk van het machinetype worden de gesneden delen ook automatisch gelabeld. Dit heeft verschillende voordelen, aangezien kraalaanvullingen of project- / ordergegevens of de bedrijfsnaam kunnen worden genoteerd en dus verdere verwerking mogelijk maakt en een vlotte workflow garandeert.
“De isolatiesector kan een duidelijke leidersrol spelen”
Markus Biland (Mabi)
De automatische plaatwissel en automatische aanpassing van de plaatbreedte die in een en dezelfde bewerking worden uitgevoerd, zorgt voor een vermindering van afval. Het automatisch afronden van passtukken, moffen en elleboogsegmenten inclusief dwarsfrezen en gaten of de geïntegreerde pijpleiding (ook voor conische meters) in combinatie met het meetsysteem van MABI biedt enorme voordelen. Deze nieuwe werkwijze zal de komende jaren de boventoon voeren en is al erg populair”, aldus Biland.
Geavanceerde plaatbewerkingmachines
Op het gebied van innovaties in machines voor plaatbewerking loopt Jörg Machines B.V., gevestigd in Dodewaard voorop. Het bedrijf dat sinds 1932 bestaat en in 2004 werd overgenomen door Reinhard Reincke richt zich onder andere op fabrikanten van Luchtkanalen, Isolatieplaatwerkers, Metaalzetterijen, Dak- en Gevelbeplating, Bewerkers van Koper en Zink, Machine- en Apparatenbouw. Naast een flink aantal importeurschappen, is de kracht van Jörg de ontwikkeling en assemblage van plaatbewerkingsmachines.
Er is volgens Reincke steeds meer vraag naar snellere en efficiëntere machines die op een gebruiksvriendelijke manier bediend kunnen worden. Dat heeft ook te maken met de arbeidsmarkt. “Het wordt steeds moeilijker om goed gekwalificeerd personeel te krijgen”. Een ontwikkeling die Reincke ziet is het on demand aansturen van een machine. “Het inmeten van isolatieplaatwerk gaat steeds meer digitaal waarbij de isoleerder de gegevens rechtstreeks in de machines van het isolatiebedrijf kan uploaden en op afstand met een druk op de knop het proces kan opstarten. Hiermee worden veel handelingen voorkomen waardoor de kans op (menselijke) fouten verminderd worden. “Hierin speelt software een grote rol”. Uiteindelijk moet de software de tekeningen in CAD of BIM vertalen naar de parameters van de machine.
Een eigen ontwikkeling zijn de Jörg lasersnijmachine die platen uitsnijdt vanaf coil. Wat volgens Reincke de toekomst wordt in de isolatie industrie. De Coillasersnijmachine type Jörg 2010, met snijcapaciteit van 20 meter per minuut tot een dikte van 2,0 mm en een coilbreedte tot 1 meter is leverbaar in de standaard uitvoering, tot een max coilbreedte van 1,5 meter. De voordelen van het snijden vanaf de coil, er ontstaat er een continue productieproces omdat het materiaal continue aangevoerd wordt. Door de machine en de slimme software wordt het materiaal efficiënt gebruikt en is er daardoor weinig afval, eventueel is er een opstelling mogelijk met meerdere coils. Een wisselaar zorgt dan voor de selectie van het gewenste materiaal. Bij bedrijven die plaatwerk maken voor industriële isolatie geniet deze machine inmiddels grote belangstelling zowel in Nederland als ook daarbuiten.
Begin dit jaar werd een nieuwe serie van 3 kokermachines: “De Kokerwals” type 5610, de Compacte Kokerstraat type 4952 en de volledig Automatische Kokerstraat type 4960 voor de productie van isolatiekokers op de markt geïntroduceerd. Alle drie de machines hebben gemeen dat ze eenvoudig te bedienen en in te stellen zijn en de snelheid van de machines traploos regelbaar is. Met de volautomatische kokerstraat type 4960, worden isolatiekokers compleet en automatisch in rap tempo geproduceerd. Grote voordelen hierbij zijn de hoge productiesnelheid, de mogelijkheid voor conisch ponsen en de compleet automatische productie.
Digitaal inmeten
In het gesprek met Markus Biland hebben we het al eerder gehad over digitalisering in de isolatiebranche zoals digitaal inmeten. Een bedrijf die op dat gebied een oplossing biedt is Schwartmanns Maschinenbau GmbH die een laserondersteunde meetoplossing ISOdot heeft ontwikkeld. Het is een nieuw, revolutionair systeem in de isolatietechniek voor de registratie van laserondersteunde meetgegevens. ISOdot wordt gebruikt in combinatie met de meetsoftware ISOconnect. ISOdot staat op een driepootstatief en kan tot 3 mm nauwkeurig meten op een afstand van maximaal 10 meter voor het meten van isolatieobjecten. De gemeten objecten (buizen, kappen, bochten etc.) worden direct overgebracht naar de ISOconnect software en kunnen worden overgebracht naar de werkplaats voor verdere verwerking via de cloud service of de eigen synchronisatiedienst. In de werkplaats zorgt een interface op de productiemachines ervoor dat de gegevens kunnen worden overgedragen. Bij alle Schwartmanns snijmachines gebeurt dit zonder verdere aanpassingen. Een ingebouwde camera helpt om het laserpunt precies op het te meten object te richten. ISOdot werkt met een eigen energievoorziening (oplaadbare batterijen). Dit maakt het mogelijk om onafhankelijk van een energiebron te werken.
Voordelen van ISOdot:
• Zeer nauwkeurige meting
• Onafhankelijk van het elektriciteitsnet (eigen energievoorziening)
• Besparing van hulpmiddelen zoals steigers of mobiele hefplatforms
• 100% digitale meting met behulp van laser.
Dus geen fouten zoals bij het meten met analoge meetinstrumenten (meetlint / duimstok) ISOdot is een verdere component in de totale systeemintegratie van meting en verwerking tot en met de boekhouding en after sales van Schwartmanns. Dit systeem is uniek voor de isolatie-industrie en biedt een innovatieve oplossing voor de digitalisering van de industrie.